Resa till champagne
Nu är dagarna i champagne i princip spikade(de andra i sällskapet ska ju också får komma med åsikter) men så här ser det ut just nu.
Torsdag
10.00 Champagne Thierry Perrion
24 rue Chanzy
51360 Verzenay
14.00 Champagne Michel Arnould & Flis
28 rue de Mailly
51360 Verzenay
Fredag
08.30 Champagne Franck Bonville
9 rue Pasteur
51190 Avize
11.00 Champagne Lilbert & Flis
223 rue Du Moutier
51530 Cramant
10.00 Champagne Thierry Perrion
24 rue Chanzy
51360 Verzenay
14.00 Champagne Michel Arnould & Flis
28 rue de Mailly
51360 Verzenay
Fredag
08.30 Champagne Franck Bonville
9 rue Pasteur
51190 Avize
11.00 Champagne Lilbert & Flis
223 rue Du Moutier
51530 Cramant
Utöver det blir det endel spontanbesök samt besök hos champagne hus i Epernay. Det har öppnat en butik vid namn 520 sedan jag var där sist som har specialiserat sig på småodlare de ska ha 400 olika champagner från över 100 odlare samt ca 100 viner från andra områden. Kan bli intressant.
Vad gäller maten har vi inte bokat något än men det känns som La Banque kommer att få ett besök igen iaf.
Kan nog bli bra detta.
Allt gott
C
Trevlig helg.
Jag och frun spenderade helgen hos min syster och hennes man i Stockholm i helgen. Syfte för resan var att gå R.E.A på lördag kväll vilket vi också gjorde. Det var mycket roligt och en klart sevärd show dock började showen först 21.30 och maten började serveras vid 18.30 så det blev en heldel dö tid på inte alltför sköna stolar.
KRAM
Vi skulle igentligen åkt upp på fredag förmiddag men kom av olika skäl iväg först på fredagkväll. Väl frame i Stockholm fick vi släcka törsten men en Champagne Bergére Gran Cru Blanc de Blancs, en mycket fräsch och trevlig champagne vilken jag och svåger inhandlade i Epernay och det blir garanterat nytt inköp nu i April när jag far ner igen.
Sen drack vi en Willi Schaefer Graacher Domprost Riesling Kabinett en mycket trevlig och läskande tysk, med det klassiska äpplet och persikan i smaken. MUMMS
Jag hade tagit med mig en Vieux Chateau des Jouans Ett mycket trevlig och enkelt vin från Saint-Emilion, fortfarande ungt och stramt men med tydlig cede, plomon och kaffesmak.
Vi avslutade med Wakefield Shiraz ett mycket fylligt och trevligt vin med mogen röd frukt och bra friskhet, dock hade jag nog kanske väntat mig lite mer taninner.
Wakefield och Willi Schaefer blev nog vinnarna för kvällen i min mun. Dock var alla viner klart drick värda.
På lördagen började vi men brunch på Urban Deli till det böjade vi med ett glas Heidsieck & Co Monopole Blue Top en god och habil champagne som har dominerand pinot karaktär med mycket framträdande höst(gula) äpplen och bra syra. Detta följdes upp med en Sleepy Bulldog en god pale ale som med sin fruktighet och blommighet tillsammans med bra beska bar både god och funkade bra till maten. Sen sen lite vandring på söder för att avsluta med en öl på Mosebacke. Där blev det en Åbro arton56 en frisk, enkel och trevlig lager som passade perfekt i vårsolen när tempen traskade upp mot 17 grader, härligt.
Åter till lägenheten och lite random öldrickande det blev olika jag körde på trapist öl men alla drack olika och vi hade trevligt med fotboll och fix inför kvällen.
Dagen efter fixade min älskade syster och hennes man amerikanska pannkakor med sirap och fläsk till frukost. Den frukosten blev både bastant, god och trevlig.
Summa sumarum blev det en mycket trevlig helg med mycket skratt, vin och öl.
Stor tack till värdparet
KRAM
Första kvällens viner
Brunch champagne
Helg vin
Till helgen tänkte jag rekommendera en av mina favorit NV champagner.
Det är Launois Blanc de Blancs en trevlig champagen med låg dosage och ett mycket angenämt pris.
Doften är fräsch och frisk med citus och gula äpplen. Även en tydlig aoutolytisk doft.
Smaken är Torr och frisk med ett bra syradriv och sommarblommor äpple och apelsin och grapefrukt. Även i smaken framträder brödigheten tydligt.
Ett mycket bra vin att "alltid ha hemma" passar både till en vanlig fredagskväll och till fest.
Snabbguide till val av vin till ost
Det är av vad osten är tillverkad av(komjölk, get osv) hur den tillverkats och lagring som styr valet av vin.
- Färskost passar med torra vita viner.
- Getost passar med torra, fruktiga vita viner.
- Grönmögelostar passar till kraftiga söta vita och röda viner. Exempelvis Sauternes och Portvin.
- Milda mjukostar med vaxbeläggning som Brie är svåra att matcha till ost, men välj helst ett torrt vitt vin.
- Medelstarka mjukostar som Pont l´Eveque eller Livarot passar till robustare röda viner, exempelvis Syrah/Shiraz-viner från Rhônedalen/Australien.
- Medelstarka till starka hårdostar som Gruyère eller Emmentaler passar till röda viner från Loire, Bordeaux, Bourgogne eller Rhône. Parmesan i bit är utmärkt tillsammans med det kraftfulla italienska vinet Amarone.
God morgon
Sitter och skickar iväg några mail till champagnehus, snart allt boka och klart, då kommer en detaljerad färdplan upp. :-)
Helg tips.
Äntligen helg, härligt härligt. Själv jobbar jag natt hela helgen men ska försöka njuta så mycket som möjligt ändå.
Jag tänkte bjuda på lite vin tips till helgen, jag väljer helt sonika ett rött och ett vitt från mina egna favoriter utan någon som helst baktanke om mat eller liknande.
Håll till godo. (klicka på vinets namn så kommer ni till sb)
Vitt:
Kloster Eberbach Riesling Kabinett Detta är ett tyskt halvtorrt vin som jag tycker extremt bra, det visar hur ett halvtortt vin kan och ska smaka.
Jag tänkte bjuda på lite vin tips till helgen, jag väljer helt sonika ett rött och ett vitt från mina egna favoriter utan någon som helst baktanke om mat eller liknande.
Håll till godo. (klicka på vinets namn så kommer ni till sb)
Vitt:
Kloster Eberbach Riesling Kabinett Detta är ett tyskt halvtorrt vin som jag tycker extremt bra, det visar hur ett halvtortt vin kan och ska smaka.
Doften: är fruktig och frisk med kärnfrukt och äpplen och en tydlig ungdomlighet.
I smaken hittar vi ananas och diskret tropiskfrukt blandat med friska äpplen och en härlig ungdomlig syra.
Rött:
En fräsch men robust Pinot som doftar tydligt av örtighet och jordgubbar och kaffe.
I smaken hittar man röda bär och plommon och lite fat samt en tydlig syra. Ganska kort eftersmak men syrar dröjer sig kvar ett snäpp längre.
Trevlig helg på er alla.
Provning Kaliforniska viner.
Vinerna vi provade ikväll.
2009, De Loach, Pinot Noir, Russian River Valley
2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast
2009, Ridge Geyserville Zinfandel, Sonoma County
2009, Ridge Lytton Springs Zinfandel, Sonoma County
2007, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
2006, Stag’s Leap Fay , Cabernet Sauvignon, Napa Valley
2009, De Loach, Pinot Noir, Russian River Valley
En ren och rak Pinot med doft av fat, jordgubba och blå plommon.
I munnen hittar man peppar, röda frukter, kryddighet en stringent syra och diskreta men tydliga taninner.
En god och direkt Pinot som jag gillar.
2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast
I doften finner man även här jordgubbar och röda bär som drar mer mot vinbär. Även lite fatkaraktär och lite mynta nyans.
I smaken hittas karatärer av skogsbär och blå frukter och bär, en lite myntaton nästan som en lätt halspastill.
2009, Ridge Geyserville Zinfandel, Sonoma County
Kryddig doft med smörkola och lite menthol med viol och nejlika.
Smaken är pepprig med medelhög syra och karaktärer av björnbär och svarta vinbär. Vinet känns ungt och lite obalanserat.
2009, Ridge Lytton Springs Zinfandel, Sonoma County
Ren doft med karaktär av hallon, plommon och en pepprighet.
Smaken är ren och fräsch med mjuka tanniner och karaktär av blåbär, björnbär och diskret vanilj.
2007, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
Ett bra kraftpaket, med en distinkt doft av ceder, casis och fat samt lite jordighet.
Smaken är komplext sammansatt med karaktär av mörka frukter och bär. Syran är märkbar men inte på något sätt dominant och taninnerna är markerande men väl integrerade.
2006, Stag’s Leap Fay, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
En mycket typisk Cabernet, om man med det menar i Bordeaux mening.
I näsan finner man kryddighet med anis och röda bär.
När vinet kommer i munnen kommer smaker av tobak, kaffe och mörka bär så som plommon. Vinet har en väl markerad syra och tydliga taninner.
Jag tycker att alla viner var trevliga men i min munne är den klara vinnaren 2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast tätt följd av 2006, Stag’s Leap Fay, Cabernet Sauvignon, Napa Valley.
2009, De Loach, Pinot Noir, Russian River Valley
2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast
2009, Ridge Geyserville Zinfandel, Sonoma County
2009, Ridge Lytton Springs Zinfandel, Sonoma County
2007, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
2006, Stag’s Leap Fay , Cabernet Sauvignon, Napa Valley
2009, De Loach, Pinot Noir, Russian River Valley
En ren och rak Pinot med doft av fat, jordgubba och blå plommon.
I munnen hittar man peppar, röda frukter, kryddighet en stringent syra och diskreta men tydliga taninner.
En god och direkt Pinot som jag gillar.
2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast
I doften finner man även här jordgubbar och röda bär som drar mer mot vinbär. Även lite fatkaraktär och lite mynta nyans.
I smaken hittas karatärer av skogsbär och blå frukter och bär, en lite myntaton nästan som en lätt halspastill.
2009, Ridge Geyserville Zinfandel, Sonoma County
Kryddig doft med smörkola och lite menthol med viol och nejlika.
Smaken är pepprig med medelhög syra och karaktärer av björnbär och svarta vinbär. Vinet känns ungt och lite obalanserat.
2009, Ridge Lytton Springs Zinfandel, Sonoma County
Ren doft med karaktär av hallon, plommon och en pepprighet.
Smaken är ren och fräsch med mjuka tanniner och karaktär av blåbär, björnbär och diskret vanilj.
2007, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
Ett bra kraftpaket, med en distinkt doft av ceder, casis och fat samt lite jordighet.
Smaken är komplext sammansatt med karaktär av mörka frukter och bär. Syran är märkbar men inte på något sätt dominant och taninnerna är markerande men väl integrerade.
2006, Stag’s Leap Fay, Cabernet Sauvignon, Napa Valley
En mycket typisk Cabernet, om man med det menar i Bordeaux mening.
I näsan finner man kryddighet med anis och röda bär.
När vinet kommer i munnen kommer smaker av tobak, kaffe och mörka bär så som plommon. Vinet har en väl markerad syra och tydliga taninner.
Jag tycker att alla viner var trevliga men i min munne är den klara vinnaren 2009, Calera, Pinot Noir, Central Coast tätt följd av 2006, Stag’s Leap Fay, Cabernet Sauvignon, Napa Valley.
Min vinnare
God dag ett snabbt tips från BS
André Clouet Silver Brut Nature är en extre torr champagne och enligt mig ett klart bättre alternativ än A Clouets standard cuvée. Beställ hem och testa ni kommer inte att bli besvikna.
Ett litet vintips
Ett litet vintips så här på onsdagskvällen.
Tittade just på Sveriges mästerkock, där de lagade pasta bolognese. Ett vin som jag gillar att dricka till denna typ av mat är Allegrini Valpolicella Superior http://www.systembolaget.se/6010.
Vinet har en ganska enkel, flyktig doft med mörka bär och fat och lite vanilj.
I munnen hittas choklad, mörka bär, vanilj och fat samt lite plommonkompott.
Ett enkelt men gott vin till vardagsmat och en trevlig kväll.
Allt gott
Mousserande
Som de flesta av er vet så är jag mycket för att inte säga sjukligt förtjust i champagne. Många frågar mig dock om det inte finns några bra alternativ till champagne. Svaret på den frågan måste nog bli ett NJA. Det finns bra mousserande viner men de kommer tyvärr inte upp i samma nivå som champagne, skulle det vara ett vin som gör det är så ligger ett problem i att priset oftast har följt med till samma nivå det med.
Vad är det då som champagne har som fattas de andra? Det handlar i mycket om två saker, klimat och jordmån. Champagne ligger så pass långt norr att det är precis på gränsen för vart man kan odla druvor för kommersiell tillverkning av vin. Detta gör att de har problem med frost och hagel på våren att sommaren riskerar att inte bli tillräckligt varm och torr samt att regn på hösten som riskerar att förstöra skörden. Följden blir att druvorna måste kämpa hårt för att bli mogna, vilket ger en druva med ganska låg halt av druvsocker men hög halt av syra.
Jorden i champagne består till största delen av krita(sitter samman med vita klipporna i Dover). Kalkrik jord är en bra värmebärare som isolerar värme som skyddar vinstocken mot frost till viss del. Den dränerar bra samtidigt som den håller vatten, och viktigast av allt den är alkalisk vilket hjälper till att höja syran i druvan och tillsammans med lagringen på jästfällning ger champagne sin speciella karaktär.
Jag ska i ett annat inlägg lista mina favorit champagner vad gäller standard cuvéer men idag tänkte jag faktiskt ge er mousserade viner jag dricker när jag inte dricker champagne.
Håll till godo
Marques de Monistrol Brut http://www.systembolaget.se/7710 En bra enkel cava med en viss autolys och bra torr känsla.
Rotari Brut Riserva http://www.systembolaget.se/7567 Bra frisk italienare med fräscha äpplen och grape i smaken.
Anna de Codorníu Brut http://www.systembolaget.se/7369 En stabil cava som var det vin som fick mig att bli intresserad av mousserande viner. En av de första cavorna som dominerades av chardonnay istället för de för cava vanliga drovorna. Fräsch ungdomlig doft och smak med bra äpple och citrus toner. Dock tycket jag att detta vin har blivit lite sämre de senaste åren.
Graham Beck Blanc de Blanc http://www.systembolaget.se/6505 Från sydafrika, ett vin som i sina bästa stunder faktiskt lite minner om champagne, har en bra syra och låg dosage. Ger ett mycket piggt intryck med krispiga äpplen och trevlig citrus. Mycket gott.
Les Chétillons
Förra året var jag och min kära svåger nere och reste i champagne. Ett av besöken vi gjorde var hos Champagen Pierre Peters, i hjärtat av Côte des Blancs, där vi fick prova igenom alla deras champagne.
Jag tycker att Pierre Peters gör bra champagne och deras standard cuvée http://www.systembolaget.se/7350 håller mycket bra klass. Av de andra vinerna vi provade är speciellt rosén, http://www.systembolaget.se/77510 värd att nämnas.
Höjdpunkten var dock att prov Les Chétillons 2002, som är Pierre Peters prestige cuvée och innehåller druvor enbart från den nästan mytomspunna vingården Les Chétillon som ägs helt av Pierre Peters och består av stockar som lär vara över 70 år gamla.
Jag tog vid det tillfället tyvärr inga anteckningar, dock köpte jag med mig ett par pavor hem. Ett halvår senare åkte jag och min fru till Stockholm en helg och tog då med oss en flaska.
I näsan mycket ung, grape, gröna äpplen och fräschör samt tydliga autolystoner.
I munnen en mycket tydlig i närmast dominant syra med ungdomliga toner av citrus och äpple. I bakgrunden och eftersmaken finns en antydan av mognadstoner med nöt-och smörighet.
Tillbaka
Tittade lite på min blogg, kan ju inte säga att jag varit flitig med uppdateringar sista tiden(året). Men nu har jag tänkt att det skull bli lite bättring med detta. Jag smakar fortfarande mycket vin och ni ska få del av mina funderingar kring detta.
Sen ska jag snart åka ner till champagne för andra året i rad och ni kommer förhoppningsvis få följa här hur det går med planerna och vilka hus som ska besökas.
Så välkommen tillbaka till mig själv och hoppas ni vill börja följa mig igen...
Allt gott
Claes