Snabbguide till val av vin till ost
Det är av vad osten är tillverkad av(komjölk, get osv) hur den tillverkats och lagring som styr valet av vin.
- Färskost passar med torra vita viner.
- Getost passar med torra, fruktiga vita viner.
- Grönmögelostar passar till kraftiga söta vita och röda viner. Exempelvis Sauternes och Portvin.
- Milda mjukostar med vaxbeläggning som Brie är svåra att matcha till ost, men välj helst ett torrt vitt vin.
- Medelstarka mjukostar som Pont l´Eveque eller Livarot passar till robustare röda viner, exempelvis Syrah/Shiraz-viner från Rhônedalen/Australien.
- Medelstarka till starka hårdostar som Gruyère eller Emmentaler passar till röda viner från Loire, Bordeaux, Bourgogne eller Rhône. Parmesan i bit är utmärkt tillsammans med det kraftfulla italienska vinet Amarone.
Kommentarer
Trackback