Snabbguide till val av vin till ost



Det är av vad osten är tillverkad av(komjölk, get osv) hur den tillverkats  och lagring som styr valet av vin.

  • Färskost passar med torra vita viner.
  • Getost passar med torra, fruktiga vita viner.
  • Grönmögelostar passar till kraftiga söta vita och röda viner. Exempelvis Sauternes och Portvin.
  • Milda mjukostar med vaxbeläggning som Brie är svåra att matcha till ost, men välj helst ett torrt vitt vin.
  • Medelstarka mjukostar som Pont l´Eveque eller Livarot passar till robustare röda viner, exempelvis Syrah/Shiraz-viner från Rhônedalen/Australien.
  • Medelstarka till starka hårdostar som Gruyère eller Emmentaler passar till röda viner från Loire, Bordeaux, Bourgogne eller Rhône. Parmesan i bit är utmärkt tillsammans med det kraftfulla italienska vinet Amarone.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0