Mousserande
Som de flesta av er vet så är jag mycket för att inte säga sjukligt förtjust i champagne. Många frågar mig dock om det inte finns några bra alternativ till champagne. Svaret på den frågan måste nog bli ett NJA. Det finns bra mousserande viner men de kommer tyvärr inte upp i samma nivå som champagne, skulle det vara ett vin som gör det är så ligger ett problem i att priset oftast har följt med till samma nivå det med.
Vad är det då som champagne har som fattas de andra? Det handlar i mycket om två saker, klimat och jordmån. Champagne ligger så pass långt norr att det är precis på gränsen för vart man kan odla druvor för kommersiell tillverkning av vin. Detta gör att de har problem med frost och hagel på våren att sommaren riskerar att inte bli tillräckligt varm och torr samt att regn på hösten som riskerar att förstöra skörden. Följden blir att druvorna måste kämpa hårt för att bli mogna, vilket ger en druva med ganska låg halt av druvsocker men hög halt av syra.
Jorden i champagne består till största delen av krita(sitter samman med vita klipporna i Dover). Kalkrik jord är en bra värmebärare som isolerar värme som skyddar vinstocken mot frost till viss del. Den dränerar bra samtidigt som den håller vatten, och viktigast av allt den är alkalisk vilket hjälper till att höja syran i druvan och tillsammans med lagringen på jästfällning ger champagne sin speciella karaktär.
Jag ska i ett annat inlägg lista mina favorit champagner vad gäller standard cuvéer men idag tänkte jag faktiskt ge er mousserade viner jag dricker när jag inte dricker champagne.
Håll till godo
Marques de Monistrol Brut http://www.systembolaget.se/7710 En bra enkel cava med en viss autolys och bra torr känsla.
Rotari Brut Riserva http://www.systembolaget.se/7567 Bra frisk italienare med fräscha äpplen och grape i smaken.
Anna de Codorníu Brut http://www.systembolaget.se/7369 En stabil cava som var det vin som fick mig att bli intresserad av mousserande viner. En av de första cavorna som dominerades av chardonnay istället för de för cava vanliga drovorna. Fräsch ungdomlig doft och smak med bra äpple och citrus toner. Dock tycket jag att detta vin har blivit lite sämre de senaste åren.
Graham Beck Blanc de Blanc http://www.systembolaget.se/6505 Från sydafrika, ett vin som i sina bästa stunder faktiskt lite minner om champagne, har en bra syra och låg dosage. Ger ett mycket piggt intryck med krispiga äpplen och trevlig citrus. Mycket gott.
Kommentarer
Postat av: rob
Glöm inte Ferarri Brut. Bästa alternativ till champagne tycker jag.
Postat av: Anonym
Sant tyvärr har jag för lite prov och smak tillfällen av den så den kom inte med.
Trackback