Vin till kräftor

Det är en vedertagen sanning att det inte passar med vin till kräftor. Detta är naturligtvis en sannning med modifikation. Det finns viner som funger bra till kräftor. Vi provade ett av dem till vår hemkokta hjälmarkräftor nu i helgen.

Vinet i fråga var Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett (nr 5901) 65:-. Vinet är halvtorrt och passar förutom till kräftor även bra till övriga skaldjur, fisk samt asiatiskt.

Färgen är fint ljusgul

Doften: Flyktig med ananas, persika, lite konserverad frukt, citrus och lite äpple.

Smake: Mjuk sötma med bra syra, päron och aprikos.

Vinet passade över förväntan till kräftorna, och även till det asiatiska vi åt dagen före. Detta är ett vin som jag tycker är mycket prisvärt. Ett vin som man mycket väl kan se till att alltid ha hemma.

Allt gott
Claes

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett 

Bubblig rosé

Jag är generellt sett skeptiskt till mousserande rosévin. Dock gör jag ibland undantag och provar ett. Denna gång blev det Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7781) 109:-.

Crémant innebär att vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Det vill säga samma sätt som champagne. Tyvärr är tillverkningen det enda som är gemensamt. 

Färgen är tunnt rosa.

Doften är fräsch om än lite kort med rödabär och blodapelsin.

Smaken är ung fräsch med vinbär, smultron, blodgrape och lite brödighet. Kort eftersmak som inte ger lämnar något betydande minne.

Vill man ha en enkel trevligt vin utan pretentioner som är för stunden så passar kanske detta vin. Personligen tycker jag att mer prisvärt alternativ är Marqués de Monistrol Rosé Reserva (nr 7415) 75:-.


RSS 2.0